Ätstörning skildrad inifrån

DN har haft en serie på under rubriken Insidan där Signe Bennich Karlstedt och hennes mamma, psykologen Anna Bennich, öppet och modigt berättar om Signes ätstörning och behandling.

I första delen får läsaren veta hur Signe, som alltid varit perfektionist börjar tvinga sig att kräkas efter maten. Hur hon undviker att äta och att upptäckas. Så småningom berättar hennes kompis Amanda för Signes mamma om sin oro.

Signe får dagvård på Mandometerkliniken, men det hjälpte inte. Så här långt i läsningen tänker jag, jaha DN går lydigt i det rödgröna regionstyrets koppel och ska visa hur otillräckligt Mandometerklinikens behandling är.

Men där hade jag fel. I stället fortsätter historien med att får Signe slutenvård hos Mandometerkliniken. I takt med att hon får i sig tillräckligt med näring minskar depressionen och hon börjar intressera sig för omgivningen. Till slut blir Signe blir friskförklarad. Just hur påverkat psyket blir av svält skildras så man verkligen förstår det.

DN ger också psykiatrutskottets ordförande Sandra Ivanovic Rubin ( MP) möjlighet att förklara hur regionledningen tänker kring ätstörningsvården. Som så många gånger tidigare blir det lite rörigt, eftersom förändringarna som helt uppenbart görs av ideologiska skäl ska förklaras på annat sätt.

Det handlar, enligt Ivanovic Rubin, inte om att stänga ute privata vårdgivare säger hon. Samtidigt sägs alltså avtalet med Mando upp. Maria Andersson, enhetschef vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen får förklara hur det är tänkt. De svårast sjuka patienterna ska vårdas i det nya Ungdomens hus vid gamla KS. Men det kommer inte att finnas på plats förrän 2026. Andra patienter ska tas om hand om psykiatrins öppenvård. Vilken kompetens finns där?

Primärvården ska vidareutbildas så att de kan identifiera och remittera patienterna. Intressant, för Christine Lorne (C) som är ansvarig för primärvården svarade på en fråga från mig att vårdcentralerna själv väljer hur de ska lägga upp fortbildningen. Men uppenbarligen inte när det gäller ätstörningsvården. Varför bara där? Behovet av kompetenshöjning finns på fler håll.

Slutsatsen blir att det är sannolikt att ytterligare en patientgrupp kommer att hamna i ett limbo i spåren av regionstyrets framfart.

Lämna en kommentar

Under Vård och omsorg

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.