En egen lärare för allmänläkare, men inte för skolelever

Det stör mig väldigt mycket att det i skolan är svårt för elever med särskilda behov att få gå i en liten klass. Detta samtidigt som allmänläkare, en gång i tiden studiebegåvade ungdomar, får enskild undervisning av mer kompetenta kollegor. Fortbildningen av allmänläkare ska nämligen till stor del skötas av specialister på olika områden som ska svara på frågor. Det låter som ett stort resursslöseri.

Bättre då med nätbaserad undervisning som många kan ta del av. Filmer, quizz mm som vänder sig till allmänläkare har oftast lagom svårighetsgrad för patienter också.

På Internetmedicins fb-sida finns ett slags quizz med patientfall. Jag kan särskilt rekommendera ett inom kardiologi där en kardiolog pedagogiskt lotsar en in i ett fiktivt fall med en patient som söker på vårdcentralen för bröstsmärtor och som man för följa genom vården ett tag. De olika svarsalternativen berättar vad man ska göra och visar, tror jag, vanliga mindre bra eller felaktiga åtgärder som förekommer i primärvården.

Det slog mig att för den här patienten hade det varit tryggast att få gå på en hjärtmottagning. I stället för på vårdcentralen, tills det blir allvarligt igen och han måste till sjukhuset, för att sedan skickas tillbaka till vårdcentralen.

Lämna en kommentar

Under Vård och omsorg

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.