För att få god vård – anmäl dig till en forskningsstudie

Rubriken sammanfattar en allmän kommentar en patient gjorde om sjukvården i Sverige.

Hen själv vårdades på sjukhus men fick chansen att prova en, förhoppningsvis, effektivare och skonsammare behandling för sin sjukdom.

Jag har tänkt en del på det här samtalet. Det är förstås sorgligt att patienter ser deltagande i forskningsprojekt som kanske enda chansen att bli ordentligt undersökta och uppföljda av experter. Samtidigt är det en möjlighet att få prova en ny undersökningsmetod eller behandling tidigt. Och det är bra att man numera har möjlighet att själv anmäla intresse, allt färre går ju hos specialister på sin sjukdom vilket varit och fortfarande är den bästa ingången till riktigt bra forskningsprojekt.

Men det finns alltså möjligheter att söka själv Forskningsperson är en bra plattform där olika projekt som söker deltagare presenteras. Sedan ska man förstås som patient vara selektiv på vad man lägger sin tid och ork på.

Personligen skulle jag titta noga på just vilka undersökningar och provtagningar som ingår och om det hela leds av en expert på området. Så studier med bas på en vårdcentral går för min del bort likaså nätbaserad KBT mot allt möjligt. Men vi prioriterar alla olika, du kanske har helt andra preferenser.

Lämna en kommentar

Under Vård och omsorg

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.