Vardagsvetenskap – ett sätt att förstå sin sjukdom

Det blir allt viktigare att vara en kompetent och påläst patient. I alla fall om man är hänvisad till primärvården. Jag anpassar mig lite motvilligt till det de få gånger jag besöker en vårdcentral. Den medicinska kompetensen borde inte vara patientens jobb.

Men vardagsvetenskap är något annat, där handlar det om iaktta sin sjukdom. Sara Riggare har Parkinson och har på ett strukturerat sätt studerat sin sjukdom i vardagen. Hon diskuterar fynden med sin neurolog och har fått bättre effekt av sina mediciner. Sara Riggare har också använt observationer av sin egen hälsa i sin forskning.

Det här är en betydligt bättre väg och något jag har ägnat mig åt de senaste 30 åren, utan kalla det något särskilt. Diskussionspartners har varit ett antal specialister. Jag har sedan flera år en blodtrycksmätare hemma och noterar tänkbara triggers för blodtrycket. Det gör att jag till en viss gräns kan justera medicineringen själv.

Nu har jag också skaffat mig en AsthmaTuner för att på ett bättre sätt kunna följa astman. Förhoppningsvis vill min läkare vara med på den. Sedan försöker jag också ta reda på vad jag är allergisk mot genom att observera mina reaktioner och tänka igenom vad de kan bero på. Men det här kräver att både läkare och patient har tillräcklig kapacitet. Så det är förstås inte lämpligt för alla.

Annons

Lämna en kommentar

Under Vård och omsorg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.