Oroande utveckling i Katolska kyrkan i Sverige

I Sverige har den mesta uppmärksamheten vad det gäller hat, hot och i värsta fall våld i religiösa grupper riktats mot islamistiska grupper. Andra samfund flyger under radarn. Trots att det även där finns grupperingar som är direkt avståndstagande mot det omgivande samhället, andra religiösa grupper och faktiskt dem inom det egna samfundet som gör andra tolkningar av tron. Jag skrev om det i en blogg i somras.

Nu uppmärksammar Iréne Nordgren och sr Madeleine Fredell OP ämnet i en debattartikel i Dagen. Det som hänt är att Sankta Elisabets folkhögskola i samarbete med Kristus Konungens katolska församling i Göteborg med biskop Anders Arborelius goda minne bjöd in hjälpbiskopen Athanasius Schneider till ett arrangemang som hette Kulturdagarna 2020. Schneider har uttalat sig främlingsfientligt och framgår det i artikeln uttryckt sig negativa om andra religioner:

”Schneider är bland annat känd anhängare av ersättningsteologi – “Det finns bara ett Förbund med Gud, inte två: det Gamla förbundet övergick i det Nya Förbundet” – en farlig grogrund för antisemitism. Schneider har också motsatt sig att muslimer kan kallas för “Guds barn” utifrån Franciskus uttalande att “alla människor är Guds barn.” “Dessa påvens ord går emot Gud själv och Guds ord”, menar Schneider.”

Hade det rör sig om en muslimsk hatpredikant hade det blivit starka reaktioner både i media och hos politiker. Men här hände i stort sett inget alls. Frågan är också om arrangemanget helt eller delvis finansierades med skattemedel?

Ett annat exempel tar Gert Gelotte upp på Katolsk Visions blogg. Det rör facebookgruppen ”Katoliker i Sverige” som så vitt jag förstått mer eller mindre har kapats av konservativa katoliker. En av dessa”Gunnar Eriksson berättar om sig själv att han ”leder vuxenkatekesstudierna i S:t Andreas församling (där vi i dagarna tagit upp en konvertit, med 2 till i antågande), sitter i församlingens pastoral- och ekonomiråd samt i stiftets pastoralråd.”

Med den bakgrunden är det förvånande att han skriver följande:

” jag har inte, Gud vare tack, stött på någon heretiker i stiftets pastoralråd. Gert Gelotte satt väl där en gång men hans heretiska hippiegeneration har nog ingen så utrerat heretisk representant i rådet numera. Tvärt om så verkar ortodoxa katoliker dominera rådet, det finns t.o.m. några traditionalister där vilket sammanlagt bådar gott för de råd som vår gode och fromme biskop Anders kardinal Arborelius får av det allmänna prästadömet!”

Eller jag är snarare förvånad att han skriver det öppet. På den tiden jag var katolik framfördes den här typen av åsikter och betydligt värre också, men under signatur. Att både hat och kränkande påståenden om andra katoliker och andra religioner framförs så här öppet visar antingen att den som skrivit dem är lite dum, eller så vet man med sig att de är sanktionerade av ledningen. Vilket är väldigt oroande.

UPPDATERING 20201229

Jag kommer inte att släppa igenom kommentarer som inte handlar om sakfrågan, utan om hur fel det är att jag tar upp den. //Anneli

6 kommentarer

Under Katolska kyrkan

6 svar till “Oroande utveckling i Katolska kyrkan i Sverige

 1. Gunnar Eriksson

  ”På den tid jag var katolik”…..Med förbön för omvändelse till den sanna katolska tron och återupotagning i den sanna, heliga, katolska kyrkan, önskar jag dig, min bittra medmänniska, en riktig God Jul!

  • Hej Gunnar,
   Den ”sanna tron”, dvs kristendomen som du tolkar den?
   Jag får önska dig ett öppnare sinne och en god och fridfull jul!
   Anneli

   • Gunnar Eriksson

    Den sanna katolska tron, som den lärs ut i Katolska Kyrkans Katekes, inte alls min egen tolkning.

    God Jul!

    /GE

    • Hej Gunnar,
     Om man har behov av en tydlig och någorlunda förutsägbar tro är katekesen en trygghet.
     Men Gud möter människor på olika sätt utifrån vilka vi är. Det har även Katolska kyrkan genom historien haft en förståelse för. Tänk bara mystikerna som inbjuder oss att utforska det okända.

     Bibeln är ännu mer utmanande med sina ibland motsägelsefulla berättelser om Guds relation till människor under århundradena och hur människor tolkat det. Rädsla, osäkerhet, hopp, förtröstan, allt ryms där.
     Så måste det vara, vi är alla olika. Det vi hela tiden måste vara på vår vakt mot är människor som vill tvinga andra att anpassa sig efter deras specifika religiösa behov och i förlängningen begränsa Gud.
     Hälsningar,
     Anneli

     • Gunnar Eriksson

      Hej!

      Katekesen är oerhört rik, är ”rikare” än Bibeln och utvecklar den bibliska uppenbarelsens sanning, och kan på inget sätt begränsa Gud, då den är formulerad av Guds heliga katolska och ortodoxa kyrka som lever i full kommunion med Petri Stol.
      De som begränsar och ”antropomorfar” Vår Herre är de som vill anpassa religionen till sitt eget behov. De har alltid varit och är heretiker som vilseleder sig själva och än värre fördärvar medmänniskor!
      /GE

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.