Postcovid – aktuellt kunskapsläge

Jag har ju fått sätta mig in vad postcovid innebär sedan jag själv drabbades och vill tipsa om ett webinar som arrangerades Svenska postcovidföreningen, Norsk Covidförening och Pandemifonden.

Det modererades väldigt väl av Mikaela Valtersson och de tre som medverkade var läkaren Lisa Norén som själv också är postcovidpatient, Maria Lerm, professor i medicinsk mikrobiologi vid Linköpings universitet och Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet.

Webinaret är 1,5 timme och tar upp läget nu. Jag kan bara ta upp något av allt intressant som kom fram.

Postcovid är på väg att bli en folksjukdom och många människor är drabbade i olika grad. Det pågår också en hel forskning både för att hitta orsak till och markörer för sjukdomen, samt förstås behandlingar.

Coronaviruset kan dröja sig kvar i kroppen och är bra på att på olika sätt manipulera cellerna att producera mer virus. Det kan förklara att patienten t.ex. får återkommande feberattacker. Så det pågår studier om antivirala läkemedel kan fungera som behandling.

Det pågår också forskning för att ta fram DNA-profiler för postcoviddrabbade. Just att hitta labbprover som visar på postcovid skulle göra det lättare för patienterna att bli trodda.

Lisa Norén efterlyste spridning av den kunskap som faktiskt finns. Hon påpekade att kunskaperna och därmed vården är ojämn i landet. Hon var också förvånad över att läkare inte är mer nyfikna på postcovid. Men där tror jag att man behöver se till helheten, i alla fall för allmänläkare, där kräver väldigt många patientföreningar mer kompetens. Ser man till alla krav förstår man att det är omöjligt, så mycket tid till vidareutbildning finns inte.

Lisa Norén tog upp fyra enkla frågor och test som kan skilja postcovidpatienter från andra t.ex. de som är deprimerade.

Vad vill du göra? Postcovidpatienter vill göra saker.

Vad händer om du anstränger dig? Postcovidpatienter blir sämre om de (över)anstränger sig. Där kan jag tillägga att det är svårt att veta var gränsen går. Och att bakslagen om man går över den blir orimligt stora. I alla fall är det så för mig.

Gör ansträngningstest. Vid vila kan podtcovidpatientens värden vara helt normala.

Testa lägesförändringar, att ligga, sätta sig upp och ställa sig. Där kan postcovidpatienter t.ex. drabbas av blodtrycksfall och yrsel.

Lämna en kommentar

Under Vård och omsorg

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.