Vem är riktigt troende?

I Niklas Orrenius reportage om den radikala islamismen, berättas bl.a. om två män som kommit in i moskén i Eskilstuna och anklagat imamen för att vara icke-muslim. Vilket för de våldsbenägna islamisterna är det samma som att ge en dödsdom.

Att överhuvudtaget värdera en annan människas tro får betraktas som hybris och här används det alltså för att stöta ut någon ur gemenskapen. För att sedan kunna döda vederbörande.

Jag kommer att tänka på alla gånger konservativa katoliker anklagat mig och andra reformkatoliker för att inte vara riktiga katoliker. Det verkar vara liknande mekanismer bakom dessa ”domar” över andras tro. Den som anklagar vill avskilja den misshagliga katoliken från andra katoliker. Även om en reformkatolik här i landet ”bara” riskerar att drabbas av trakasserier och utfrysning.

Svenska katoliker anklagar även protestanterna dvs Svenska kyrkan, för att inte vara riktigt troende. Ett exempel ges i en blogg av Bengt Malmgren, där han talar om folktomma kyrkor och icke-troende kyrkopolitiker, utan att ta några exempel. I ärlighetens namn ska jag säga att Bengt Malmgren är medveten om att  det inte är hela sanningen.

Svenska kyrkan har väldigt många kyrkobyggnader, jag har själv fem stycken på promenadavstånd. En del är knökfulla, söndag efter söndag andra har färre besökare. Det jag själv mött är en i allra högsta grad levande tro och engagerade församlingsbor. Gud presenteras som mer kärleksfull och närvarande i våra liv än i Katolska kyrkan. För att formulera mina intryck kort och koncist.

Många katoliker går i Svenska kyrkan då och då och det skulle vara en god sak om fler ville göra det. Då kanske vi skulle slippa detta trista klankande på Svenska kyrkan och samhället i allmänhet från katoliker, inte minst i predikningarna.

Demokrati är något jag värdesätter alltmer. Jag medger att modellen i Svenska kyrkan kan vålla problem. Sverigedemokraterna var ju t.ex. tydliga med att man såg kyrkovalet som en plattform till riksdagen. Men kom med ett bättre förslag, jag har inget.

Mohammed Omar med sin bakgrund inom Islam värnar också just demokratin i en blogg Det goda samhället. Så här skriver han bl.a.

Som det ser ut idag finns det två kriterier för att ett trossamfund ska få statligt stöd: 1) trossamfundet ska bidra till att upprätthålla och stärka de grundläggande värderingar som samhället vilar på, och 2) trossamfundet ska vara stabilt och ha egen livskraft. Det finns inte en moské i hela Sverige som uppfyller det första kriteriet om samhällets grundläggande värderingar. Tro mig.

Det stämmer inte något vidare på Katolska kyrkan heller och jag är tveksam till att ett samfund som faktiskt uttrycker förakt för andra samfund, för det demokratiska samhället, för att inte tala om jämställdhet, ska få några statliga bidrag.

För att återgå till Bengt Malmgren, så tar han även upp Svenska kyrkans utsvävningar när det gäller representation och resor. 

Tyvärr dras oärliga människor till sammanhang där det finns pengar, det må vara ett församlingsråd, eller en styrelse i en fackförening. Det är viktigt att missförhållanden upptäcks och åtgärdas. Svenska kyrkan har haft en debatt vars öppenhet känns befriande för den som är van vid den ängsliga tystnaden i katolska sammanhang.

Katolska kyrkan har för övrigt större problem än att ansvariga skor sig på den. Eller vad sägs om att ledningen i USA med kardinal Dolan i spetsen uppenbarligen lagt ut stora summor på att göra det svårare för dem som drabbats av sexuella övergrepp som barn att få upprättelsen. Detta rapporteras om i Daily News:

”The Catholic Conference, headed by Timothy Cardinal Dolan, has used Wilson Elser Moskowitz Edelman & Dicker, Patricia Lynch & Associates, Hank Sheinkopf, and Mark Behan Communications to lobby against the Child Victims Act as well as for or against other measures.

All told, the conference spent more than $2.1 million on lobbying from 2007 through the end of 2015, state records show. That does not include the conference’s own internal lobbying team.”

Jämfört med detta framstår Svenska kyrkans kris, ur alla aspekter, som en storm i ett vattenglas.

 

 

Kommentarer inaktiverade för Vem är riktigt troende?

Under Religion-allmänt

Kommentarer inaktiverade.