Olika sorters hjältar behövs

Den 26 september tillkännagavs mottagarna av årets Right Livelihood Award, som också presenteras på organisationens hemsida. En av dem, läkaren Denis Mukwege, får priset för sitt arbete med att hjälpa våldtagna kvinnor i Kongo. Han och hans medarbetare har så här långt behandlat ofattbara 40 000 kvinnor som drabbats av grymma övergrepp i krigets fotspår. Han försöker också sprida kunskap om vad som sker,  skapa opinion mot övergreppen och väcka uppmärksamhet om kvinnors och flickors utsatta situation i Kongo. Dessutom arbetar Denis Mukwege konkret för att hjälpa kvinnorna till  ett bättre liv efter sjukhusvistelsen. Det finns t.ex. advokater som arbetar i organisationen, man erbjuder mikrofinansiering till de kvinnor som behöver börja ett nytt liv osv. Mukwege arbetar även för kvinnors rättigheter på ett mer övergripande plan t.ex. för förbud mot äktenskap med minderåriga.

Denis Mukweges arbete har lett till att han och hans medarbetare hotats till livet. Han utsattes också för ett  mordförsök och måste nu bo på sjukhusområdet och skyddas av livvakter.  Läs mer i intervjun  De våldtagnas lidande får inte vara  förgäves av Thomas Lerner i DN. Läkaren Denis Mukwege är en hjälte när han med fara för sitt liv försöker hjälpa Kongos kvinnor, världen behöver många, många fler som han.

När jag läste intervjun med Denis Mukwege kom jag att tänka på en intervju med en svensk läkare, som  jag läste för rätt många år sedan. Jag minns inte längre om det var en man eller en kvinna men det som fastnat i minnet är att den här läkaren arbetat i något fattigt land med många sjuka och få läkare. Väl tillbaka i Sverige beklagade sig hen över de snoriga barn som nu var hens patienter och enligt läkaren inte borde kommit till mottagningen. Jag önskade när jag läste det att  läkaren ifråga och ännu mer hens patienter skulle slippa den här situationen.

Barn kan vara snoriga och hostiga av många orsaker som virus, bakterier, allergier. De behöver möta en kunnig, tålmodig och också kreativ läkare som tar sig tid att ta reda om just den här snuvan/hostan är ofarlig eller behöver behandlas. Det är inte helt lätt att undersöka en patient som inte kan förklara var det gör ont och kanske är rädd. De läkare som ger en engagerad och kompetent vård till oglamorösa och tålamodskrävande patientgrupper som barn är också stora hjältar, som vi behöver. Jag önskar att även dessa kunde få pris och utmärkelser.

Kommentarer inaktiverade för Olika sorters hjältar behövs

Under Vård och omsorg

Kommentarer inaktiverade.