Unga, kvinnliga läkare diskriminerade av handledare

Läkarförbundet kampanjar hårt för att patienter inte ska få välja läkare utifrån etnisk bakgrund. Detta utan att det finns några studier som visar hur vanligt detta, eller bortval av andra osakliga skäl är.

Jag föreslog i en kommentar att Läkarförbundet till att börja med skulle kräva ordentliga undersökningar om hur vanligt det är att patienter väljer bort läkare pga kön, etnicitet etc.

Svaret blev att det visst finns studier om diskriminering samt en länk till den här undersökningen. Den var i och för sig intressant, men handlade om kvaliteten på läkarutbildningen. Den visade att studenter, främst kände sig diskrimerade pga ålder och kön.

I artikeln framgår att handledare kan ägna sig åt olika typer av rena trakasserier av kvinnliga studenter. Ett riktigt hårresande exempel är detta:

”Handledare som enbart fokuserade på mina kvinnliga könsorgan vid diskussion av sjukdomar. Jag var enda kvinnan i gruppen.”

Artikeln var ju inte något svar på min efterlysning, men gav en annan, ganska skrämmande bild av diskriminering i sjukvården .

Lämna en kommentar

Under Vård och omsorg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.