#Bra vård behöver inga kampanjer!

I diskussioner om att alla patienter har rätt till, läs måste, vara listade hos en läkare i primärvården finns det en del påståenden som återkommer hela tiden. Så jag tänkte att det är lika bra att samla dem och mina svar på ett ställe.

Bra vård behöver inga dyra kampanjer

Vi har alla sett genvägarna över gräsmattan som är den snabbaste vägen till t-banan, busshållplatsen eller vad nu målet är. På senare år har stadsplanerare börjat undersöka hur människor rör sig, innan man anlägger gångbanor. Det är mer konstruktivt än att rita in rätvinkliga dito som få använder.

När det gäller sjukvården är de ansvariga inte lika smarta. Enskilda allmänläkare och Läkarförbundet har i många år lobbat för mer resurser till primärvården, remisstvång för besök hos specialister och att alla patienter, vare sig man vill eller inte, ska vara knuten till en vårdcentral. Av någon, för mig oklar anledning har man lyckats sälja in det till politikerna. Patienterna däremot försöker på alla sätt hitta vägar till den vård som gör dem friska snabbast, ofta specialistvården. Dessa sjukhus och mottagningar behöver förstås inte göra reklam för sig, mer än när de är nystartade.

Det går inte att sälja in något som inte är bra, hur glassiga, dyra videor man än producerar. Jag undrar för övrigt vad det är Läkarförbundet får dra ner på för att ha råd?

Det är inte bara jag som haft otur i mötena med allmänläkare

Det här försöket att förminska mina argument stöter jag på då och då. Om det bara var jag som var missnöjd med primärvården och alla andra gick dit glada och nöjda skulle situationen se annorlunda ut. Region Stockholm skulle inte lägga tid på att ta fram remisstvång eller differentierade avgifter bara för att få mig att gå till vårdcentralen. Inte tror jag heller att Läkarförbundet skulle lägga tid och pengar på kampanjen ” Anneli måste få en fast läkare på vårdcentralen”. Jag har faktiskt två specialister som jag träffar med jämna mellanrum. Fasta läkare om man så vill.

Nej sanningen är förstås att vi är många som av olika skäl inte tycker att primärvården är bäst för oss.

Med en fast läkare blir diagnoser och behandling bättre

Flera specialistmottagningar har som sagt det organiserat precis så och visst det är väldigt bra att träffa samma läkare varje gång på respektive mottagning.

Vill man gå till en vårdcentral är det förstås en fördel att träffa samma läkare varje gång. Fast inte om hen hör till dem som struntar i vad patienten berättar, utan har sina egna idéer om vad som är fel. Favoritdiagnoserna appliceras på de flesta patienter doktorn möter. Oavsett om de är rätt.

”De flesta som söker vård är inte sjuka”

Men stämmer det verkligen att människor lägger massor av tid på att få kontakt med sin VC eller sitter i timtal på en närakut eller vanlig akut utan orsak? Hittills har jag inte sett någon studie över vilka symtom människor söker för, utan det är anställdas åsikter som framförs. Jag brukar ställa motfrågan om personen själv söker vård i onödan, eller känner någon som gör det? Hittills har ingen svarat, förmodligen för att det alltid är ”några andra” hen tänker på.

Sedan hänger det ju också på att doktorn kan ställa rätt diagnos och där svajar det ofta rejält på vårdcentralen och för den delen på akuten.

Specialisterna ska prioritera de svårast sjuka patienterna

Självklart ska svårt sjuka eller skadade patienter tas om hand av en skicklig specialist. Fast det bästa, både för patienterna och samhället är att de får vård tidigt, så som man arbetar med bröstcancer och livmoderhalscancer. Alltså innan patienten blivit en av de sjukaste och mest resurskrävande. Att göra en massa besök på vårdcentralen tills man är så sjuk att det blir aktuellt med en remiss är inte ett effektivt sätt att bedriva vård.

Patienten kan skriva en egenremiss för att komma till en specialistmottagning

Visst, men det kräver att patienten kan formulera sig skriftligt och att mottagningen tar emot egenremisser. Många skriver särskilt att de inte gör det.

Varje patient är unik

Vård som passar mig fungerar inte för alla. Men nu vill allmänläkare och politiker att alla patienter ska in i samma vårdmall. Många röstar med fötterna och det kommer allt fler alternativ som sjukvårdsförsäkringar, nätläkare och helt privata alternativ.

En grupp som är lika högljudda som allmänläkarna är alternativmedicinarna. Dessa grupper konkurrerar ju om patienter som vill ha en doktor som tar sig tid med dem och ser till ”hela människan”. Vad det nu betyder, för även specialistläkarna ser ju till helheten, i den mån den är relevant för åkomman man drabbats av.

Jag tror att det är satsningen på primärvården som enda ”val” för patienten som gör att Region Stockholm t.ex. sagt upp avtalet med Vidarkliniken. Annars skulle man ju för länge sedan satt ner foten vad det gäller krav på att visa att behandlingarna har effekt.

Vi får se hur det går för det här är alltså en väl så röststark grupp som allmänläkarna. En del behandlingar, inte minst rehaben för utbrända personer, var så vitt jag förstått bra på Vidarkliniken. Så det är synd att allt måste offras på konformitetens altare.

Kommentarer inaktiverade för #Bra vård behöver inga kampanjer!

Under Vård och omsorg

Kommentarer inaktiverade.