Spännande och skrämmande om konspirationer

Det har spridits konspirationsteorier med budskapet att Åhléns varit medvetna om att det skulle bli en hatstorm och uppmärksamhet kring reklamen med en färgad pojke som Lucia. Allt förstärkt med att Fb-gruppen #Jag är här var förvarnad om detta.

Läs den spännande och skrämmande bloggen av Jack Webner om vad som skedde http://kwasbeb.se/2016/12/en-bekvam-konspiration-blir-till/

Uppdatering

När jag skrev den här bloggen hade jag ont om tid, så jag vill utveckla den lite mer. Tidskriften Expo skriver om  ursprunget till hatkampanjen, en sluten högerextrem fb-grupp som heter ”Ordet är fritt”. Medlemmarna uppmanades att ”gå in och skriva vad ni tycker”´, vilket de också gjorde. I det här sammanhanget är det också intressant att se hur ofta trollens och hatarnas anklagelser mot andra speglar deras eget sätt att tänka och agera. Här anklagas mycket riktigt Åhléns för att förvarnat fb-gruppen #Jag är här. Hur de skulle kunna förvarna en grupp med 40 000 medlemmar utan att någon reagerat verkar ingen utav de som sprider ryktet vidare ha tänkt på.

Vi som läsare bör i högre utsträckning stanna upp när vi ser en artikel, blogg eller annat och till att börja med just överväga om budskapet är rimligt. Vem är avsändaren och hur påverkar det budskapet? Gammel-media som DN har blivit mycket bättre på att redovisa vem avsändaren är och hur de arbetat. Vilket nog allt mer blir en konkurrensfördel. För vem vill egentligen bli lurad?

 

 

 

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Samhälle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s