Läkemedelsbiverkningar underrapporteras

Glädjande nog uppmärksammas skador och biverkningar av läkemedel allt mer. För den som är intresserad av ämnet kan jag rekommendera Svensk Farmacis webbplats. I en artikel skriven av Nils Bergeå Nygren står att 40 % av patienterna på Karolinska sjukhusets akutmottagning hade minst en möjlig läkemedelsbiverkning, enligt en ny observationsstudie. Men knappt några av dem rapporterades till Läkemedelsverket. Underrapporteringen var 99%!

I artikeln finns en länk till en intervju med en av forskarna som gjort studien, Diana Rydberg, som arbetar på Karolinska universitetssjukhuset. Hon säger bl.a. att en femtedel av patienterna som läggs in för slutenvård gör det helt eller delvis beroende på biverkningar av läkemedel.

Men väldigt få biverkningar rapporteras alltså trots så enligt Läkemedelsverkets föreskrifter ska ske.

Tyvärr är jag inte förvånad. Utifrån mina egna erfarenheter och av vad jag hört från vårdpersonal och patienter så bagatelliseras biverkningar ofta, i den mån de alls tas upp. Att en läkare som sagt att nej den hostan (och då talar vi om rejäl hosta, jag pratade med personen som berättade om just den biverkningen) beror inte på blodtrycksmedicinen, skulle rapportera biverkningen är inte sannolikt.

Det här leder bl.a. till att företagen som tillverkar läkemedel inte får någon press på sig att göra dem bättre. Vilket i första hand patienterna blir lidande av, men också samhället eftersom kostnaderna för vården blir mycket högre.

I ett kort perspektiv är det väl helt enkelt så att vi patienter får ta ett större ansvar för att rapportera biverkningar, men så ska det förstås inte vara.

Annonser

1 kommentar

Under Katolska kyrkan, Vård och omsorg

Ett svar till “Läkemedelsbiverkningar underrapporteras

  1. Ping: Sjukvården 2017, förhoppningar för det nya året | Annelis blogg