Berget – behandla andra som du själv vill bli behandlad

”Så som ni vill att andra människor skall göra mot er, så skall ni göra mot dem” står det i Lukas 6:31.

Föreståndaren för Berget i Rättvik, Peder Bergquist, och fem medlemmar av kommuniteten där har gått bakom ryggen på sin biskop Mikael Mogren och i hemlighet gjort upp med biskop Anders Arborelius om att konvertera till Katolska kyrkan. I en intervju i Kyrkans tidning säger Mikael Mogren att han fick beskedet efter att ha hållit ett föredrag på Meditationsgården på Berget. Han är tydlig med att enskilda personer förstås kan konvertera men inte ta med sig en hel verksamhet. Jag förstår att han är arg, men samtidigt undrar jag om han inte ska vara glad över att slippa de här personerna. Varför återkommer jag till.

Det finns katoliker t.ex. Bengt Malmgren, som i en blogg välkomnar det som skett och talar om ökad ekumenik. Hmm, frågan är vad han och givetvis biskop Anders skulle tycka om situationen var den omvända? Om vi, rent hypotetiskt, tänker oss att t.ex.de anställda på en katolsk stiftsgård, eller medlemmarna i en kommunitet bestämmer sig för att gå över till Svenska kyrkan och förhandlar om detta utan att säga någonting till biskop Anders. Denne skulle givetvis precis som Mikael Mogren sedan ställas inför fullbordat faktum.

Hur skulle tongångarna från biskopsämbetet och katoliker låta då?  Skulle man tala varmt om nya möjligheter för ekumeniken. Om inte så följer man inte Jesu uppmaning att behandla andra som man själv vill bli behandlad.

Biskop Anders verkar sent omsider ha insett att det här nog inte var någon bra idé och gör en pudel i Dagen. Han försäkrar bl.a. att Katolska kyrkan inte tänker lägga beslag på någon egendom.

Och visst har han skäl att vara bekymrad, för den som gått bakom ryggen på sin chef en gång, kan givetvis göra det en gång till.

Som katolik är jag tyvärr van vid att skämmas över vad kyrkans ledning ställer till med, men jag vänjer mig aldrig. Jag kan bara säga att jag tycker att både Peder Bergquist och de övriga fem och givetvis Katolska kyrkans ledning med biskop Anders i spetsen har uppfört sig illa och faktiskt riktigt korkat.

2 kommentarer

Under Religion-allmänt

2 svar till “Berget – behandla andra som du själv vill bli behandlad

 1. Ulla Gudmundson

  Jag tror sådana inlägg som ditt är viktiga, Anneli, för de visar att det här inte handlar om katoliker mot protestanter typ 30-åriga kriget. Det finns säkert medlemmar i SvK som (gissningsvis t stor del pga ämbetsfrågan) sympatiserar m Berget, liksom katoliker som du som är kritiska. Men jag som känt medarbetarna på Berget länge och tycker om dem är ledsen också för deras skull. Jag var kritisk när Bergets mångårige föreståndare Per Mases konverterade strax före sin död. Jag unnade honom det, men tyckte att om han varit katolik i hjärtat kunde hsn ha gjort det tidigare. Nu undrar jag om det inte snarare var ekumeniskt ansvar som fick honom att vänta. Kan tänka mig att han insåg vilka risker det kunde innebära för en ekumenisk verksamhet som byggts m möda, kärlek o konflikter under lång tid. Han accepterade att leva i vad som måste ha varit ett inre spänningstillstånd hellre än att äventyra Berget. Så börjar jag tro att det var. Jag hoppas att också i Bergets fall kris=möjlighet. Men då krävs omtag.

  • Ulla,
   Jag undrar om inte Bergquist, biskop Anders m.fl. missbedömt engagemanget för Berget som den öppna mötesplats det en gång var. Det är den enda rimliga förklaring jag kan komma på till deras agerande.
   Förhoppningsvis kan den här krisen, som du hoppas, leda till ett omtag. Men då behöver man, tror jag, fundera på innebörden av ordet ekumenik.
   Anneli