Antje Jackeléns besök hos Franciskus och kraven på inflytande från katolska kvinnor

Den svenska ärkebiskopens besök hos påven har uppmärksammats i utländska media som t.ex. Huffington Post där Antonia Blomberg skriver om den historiska måndagen då en påve för första gången gav audiens åt en kvinnlig ärkebiskop. Så sträck på er Svenska kyrkans medlemmar ni är med och skapar historia!

Som jag skrev i mitt förra inlägg så är Påven och Vatikanen satt under press från katolska kvinnor som vill ha större inflytande i kyrkan. Sr. Madeleine Fredell OP deltog i en konferens som är ett av resultaten av den pressen. Den hade  temat Kvinnor i kyrkan: dialog och reflektion i Rom den 28 april och hon har skrivit en rapport om den som finns att läsa på Justitia et Pax hemsida. Konferensen hölls på universitetet Antonianum i Rom och en av drivkrafterna bakom den var dess rektor Mary Melone, den första kvinna som utnämnts till rektor för ett katolskt universitet någonsin. Det visar sig att även sr Madeleine och tidigare ambassadören vid Heliga Stolen varit inspiratörer inte minst genom den lista på kvinnliga katolska teologer de tillsammans med Tina Beattie ställt samman. Den överlämnades av Ulla Gudmundson till påven vid hennes avskedsaudiens 2013.

Mary Melone påpekade att både mäns och kvinnors roller i kyrkan behöver förändras, men jag tycker att hennes slutord i all sin självklarhet är mest tänkvärda; kvinnor är inte gäster i kyrkan utan att vi är kyrka.

Annonser

Kommentarer inaktiverade för Antje Jackeléns besök hos Franciskus och kraven på inflytande från katolska kvinnor

Under Katolska kyrkan, Religion-allmänt

Kommentarer inaktiverade.